La Xufa de València a la conquesta de l'alta cuina

19/09/2018

El Consell Regulador d'aquesta Denominació d'Origen posarà en valor el seu ús com a ingredient en l'alta cuina amb l'ajuda dels restaurants de València del grup Quique Dacosta. • L'equip creatiu del xef ha preparat tres plats que podran gaudir-se en els seus restaurants del 20 al 30 de setembre

Qualsevol que conega València, sap que la beguda protagonista de la seua gastronomia és l'orxata i que aquesta s'elabora amb un xicotet tubercle, la xufa, que per la seua qualitat i singularitat ostenta la Denominació d'Origen Protegida, el major reconeixement europeu que pot tenir un producte alimentari.

No obstant açò, hi ha un camp de la gastronomia que està bastant poc treballat per a la xufa de València, i és el seu ús com a ingredient en la cuina i alta cuina.

Per açò, la Denominació d'Origen xufa de València s'ha proposat posar en valor l'ús d'aquests singulars ingredients dins de la cuina, i en aquesta aventura han comptat amb la col·laboració dels restaurants de València del grup Quique Dacosta, que oferiran diversos plats elaborats amb Xufa de València i/o orxata de xufa de València.

La cuina d'aquests restaurants sempre s'ha caracteritzat per emprar producte de proximitat i per les seues arrels mediterrànies pel que van acollir amb entusiasme la iniciativa de la Denominació d'Origen i es van proposar incorporar en la seua carta, com un ingredient més, la xufa de València; un producte identitari de l'horta de València i una de les joies de la gastronomia valenciana, però amb unes possibilitats encara per descobrir com a ingredient de l'alta cuina.

Per a Ángel García, xef executiu de Quique Dacosta a València "La xufa és un producte molt versàtil i al que ens agrada posar en valor. En ser un producte de proximitat és un plaer treballar amb productors locals. En les nostres cuines investiguem usos del producte diferents al de la clàssica elaboració de l'orxata. Ho introduïm en rebosteria i en cuina salada orientats per la maduresa de la xufa. Treballant amb la temperatura i hidratació aconseguim diverses elaboracions, com, entre uns altres, la llet de xufa que acompanya a les morelles d'ovella guirra o la salsa d'orxata amb tòfona que acompanya als tendons i orxata, tots dos plats en El Poblet"

Sobre la col·laboració que li han brindat els restaurants de Quique Dacosta, Gimeno afirma que "És un luxe que els restaurants d'un dels xefs més importants d'Espanya i del món, hagen decidit investigar les possibilitats que els nostres productes ofereixen i aplicar la seua creativitat i genialitat a la xufa, aconseguint unes elaboracions delicioses i de de màxim nivell que de ben segur conquisten els paladars de tots els seus comensals"

Els plats que s'han preparat per a l'ocasió són un principal, unes postres i un còctel, que podran gaudir-se en els següents restaurants:

En el restaurant Torna Carolina: "Pisco sour d'orxata", un còctel que es pren amb les postres, en el Mercatbar s'ha preparat unes postres, "Fartó farcit de gelat d'orxata amb licor de cafè" i en El Poblet la carta oferirà un dels plats històrics de Quique Dacosta; "Tendons i orxata".

Aquestes creacions podran gaudir-se del 20 al 30 de setembre.