LA UNIVERSITAT DE BARCELONA ESTUDIA EL POTENCIAL DE LA XUFA DE VALÈNCIA PER A LA MILLORA I PROTECCIÓ DE LA BARRERA INTESTINAL

17/10/2018

•El grup de Transport Intestinal i Funció Epitelial de Barrera (TIFEB) de la Universitat de Barcelona ha iniciat un projecte de recerca per a determinar l'efecte de la xufa en la millora i protecció de la barrera intestinal. • L'estudi es durà a terme en la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació de la Universitat de Barcelona.

El grup de Transport Intestinal i Funció Epitelial de Barrera (TIFEB) de la Universitat de Barcelona ha signat un conveni amb el Consell Regulador de la Denominació d'Origen Xufa de València per a investigar l'efecte de la xufa en la millora i protecció de la barrera intestinal. 

L'epiteli intestinal forma una barrera entre el mitjà extern i l'organisme que permet el pas de nutrients, ions i aigua a la sang, però limita el pas de substàncies potencialment nocives. Aquesta barrera pot veure's afectada per infeccions i altres processos inflamatoris intestinals, sent el deteriorament d'aquesta barrera epitelial una característica pròpia de la malaltia inflamatoria intestinal, la malaltia celíaca, la síndrome de l'intestí irritable o la enteritis d'origen infecciós.

En aquest sentit, alguns components de la dieta poden contribuir a la millora de la funció epitelial de l'intestí i la xufa, per la seua composició nutricional, és un aliment amb efectes potencialment molt beneficiosos sobre la funció intestinal. Un estudi del grup de treball de l'Àrea de Nutrició i Bromatologia de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València ja posava de manifest que els polifenole totals de la xufa, amb una alta capacitat antioxidant i antiinflamatoria, tenien una potencial acció antimicrobiana i antivírica, la qual cosa unit a la quantitat de fibra total facilita el trànsit intestinal. A més, la xufa té elevades quantitats de suberina que actua com prebiótic afavorint el creixement de la flora intestinal beneficiosa fermentativa i midó, que li confereixen propietats antidiarrèiques.

El novedós de l'estudi que inicia el grup de Transport intestinal i Funció Epitelial de Barrera (TIFEB) de la Universitat de Barcelona és que s'ha dissenyat un model in vitro d'inflamació intestinal i es va a estudiar l'efecte de la xufa sobre la permeabilitat paracelular així com el possible efecte sinèrgic de la xufa i la microbiota present en l'intestí.

Els resultats de l'estudi es publicaran en 2019 i poden obrir la porta a un nou camp d'aplicació de la xufa de València.