Comença la campanya de recol·lecció de la xufa de València

10/12/2018

•L'inici de la recol·lecció s'ha vist retardat més d'un mes per les torrencials pluges d'octubre i novembre. •S'espera que es mantinga el preu rècord de 80 cèntims/quilo de xufa tendra per a una producció que superarà els 8.5 milions de quilos xufa tendra. •Les dades de superfície conreada mostren l'increment de prop del 11% per a un dels cultius més segurs de l'horta de València.

Les abundants pluges caigudes sobre València a l'octubre i novembre han retardat l'inici de la recol·lecció de la xufa més d'un mes, però per fi les màquines de recol·lecció han pogut entrar en alguns camps i s'han arreplegat ja les primeres partides de xufa. 

Les perspectives per a l'agricultor són bones pel que fa al preu per quilo, que s'espera que es mantinga en els valors del passat any, en què va aconseguir la xifra rècord de 80 cèntims /quilo de xufa tendra, preu que assegura la rendibilitat econòmica d'aquest cultiu, un dels més segurs de l'horta de València.

Prova d'ells són els excel·lents les dades de superfície conreada, que segueixen amb la tendència a l'alça i superen ja les 6.550 fanecades, la qual cosa suposa un increment de prop del 11% respecte de la passada campanya.

El Consell Regulador estima una producció que superarà els 8.5 milions de quilos de xufa tendra, dels quals la pràctica totalitat estaran emparats per la denominació d'origen Xufa de València.

Respecte a la qualitat, els primers controls que s'han realitzat sobre les partides recol·lectades indiquen la seua excel·lent qualitat i bona grandària, gràcies, entre altres coses, a l'esforç en la selecció del material de plantació.

Segons comenta Antonio Gimeno, president del Consell Regulador "l'augment constant de la superfície conreada es deu al fet que és un dels cultius més segurs per a l'agricultor, que li assegura una rendibilitat acceptable sempre que acompanye el rendiment, ja que el preu que està percebent per quilo és bo. Açò s'explica perquè el consumidor cerca cada vegada més la denominació d'origen, perquè sap que apostar per la xufa de València és fer-ho per la qualitat d'un producte de quilòmetre 0 i aquest fet ha impulsat a moltes indústries a apostar també per la xufa de València per a elaborar la seua orxata, la qual cosa es tradueix en una major demanda d'aquest tubercle i l'augment del preu que percep l'agricultor". Afirma Gimeno que, "gràcies a açò, la xufa de València és un dels cultius que aporten una renda digna a l'agricultor quan s'obtenen rendiments mitjans per fanecada".

D'altra banda, el president del CRDO anima al consumidor que seguisca demandant el logotip de la Denominació d'Origen, tant en l'orxata com en la xufa que compre, única garantia que s'ha elaborat amb xufa conreada a València. "El consumidor ha de saber que apostar pel segell de garantia és, fer-ho per producte de proximitat que contribueix directament al manteniment de l'agricultura i de l'entorn mediambiental de la zona en la qual es produeix" assegura Gimeno.

La xufa es conrea en 19 termes municipals de la comarca valenciana de l'Horta *Nord, en els quals es donen unes condicions climàtiques i de sòl determinants que la converteixen en l'única zona d'Europa en la qual es produeix aquest singular tubercle.