El Ministre d'Agricultura visita la Denominació d'Origen Xufa de València

15/01/2019

•El president del Consell Regulador, així com altres membres del consell es van reunir amb Luis Planas i li van traslladar els problemes que afecten el sector. • El Ministre va prendre nota i es va comprometre a donar resposta a les demandes de la Denominació d'Origen.

Ahir a última hora de la vesprada el Ministre d'Agricultura, Luis Planas, va visitar la seu de la Denominació d'Origen Xufa de València, on va mantindre una reunió amb el president i diversos membres del Consell Regulador. 

Antonio Gimeno, president d'aquesta Denominació d'Origen, li va traslladar els problemes més importants que afecten el sector i que són competència del Ministeri d'Agricultura; des de la necessària modificació de la reglamentació tècnic sanitària de l'orxata, fins a les mesures per al control de la importació i la modificació del Plec de condicions de la Xufa de València.

Dels temes tractats, el que per la seua importància per al sector té més urgència és la modificació de la RTS; La possibilitat d'elaborar orxata amb una quantitat menor de sucre o fins i tot sense sucre, més concorde a les demandes dels consumidors i a les tendències del mercat cap a una alimentació més saludable, és una de les línies en les quals porta treballant el Consell Regulador des de fa anys, però l'aprovació definitiva del text està demorant-se. El Ministre va prendre nota i es va comprometre a treballar en el tema perquè com més prompte millor isca el text definitiu.

El Ministre també va escoltar les demandes de la Denominació d'Origen relatives al control de les importacions de xufa. El president va sol·licitar l'increment del nombre d'inspeccions de control de les xufes importades, i li va plantejar possibles mesures per a facilitar aquest control, tals com la creació d'una partida aranzelària pròpia per a la xufa o l'establiment de ports de referència europeus per a aquest producte.

Un altre dels compromisos que va assumir el Ministre, va ser l'agilitació dels tràmits que depenguen del seu Ministeri per a la modificació del Plec de condicions de la Xufa de València.

La reunió va finalitzar amb un brindis amb orxata de xufa de València pel futur d'un sector xicotet però molt important per a l'economia de l'horta Nord de València.