UN ESTUDI DEMOSTRA EL BENEFICI DEL CONSUM DE LA XUFA DE VALÈNCIA PER A SÍNDROME D'ULL SEC

23/05/2019

L'estudi s'ha dut a terme per la Unitat d'Investigació Oftalmològica "Santiago Grisolía" / Fundació per a la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Generalitat Valenciana (FISABIO), el Centre d'Especialitats Monteolivete, Hospital de Manises i Centre d'Estudis Oftalmològics CEOVA

Aquest matí s'han presentat els resultats de l'estudi "Efecte del consum de xufa en la salut ocular. Estudi pilot d'intervenció en dones amb símptoma d'ull sec" dut a terme per la Unitat d'Investigació Oftalmològica "Santiago Grisolía" / Fundació per a la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Generalitat Valenciana (FISABIO), el Centre d'Especialitats Monteolivete, Hospital de Manises i Centre d'Estudis Oftalmològics CEOVA, comptant amb el suport de la Conselleria d'Agricultura i del FEDER per al seu finançament. 

Els investigadors responsables del projecte, Mª Dolores Pinazo i Vicente Zanón, han exposat la metodologia de l'estudi i les seues conclusions.

Aquest estudi, l'objectiu general del qual era demostrar les propietats beneficioses del consum de xufa de València per a la salut visual de dones amb la síndrome d'ull sec es va fer sobre una mostra de 20 dones participants (45-70 anys) que passen com a mínim 6 hores enfront de pantalles de visualització de dades, la dieta de les quals es suplementà diàriament amb 30 g. de xufa durant 1 mes.

A l'inici de l'estudi es van realitzar dos test clínics, el primer d'ells per a determinar la quantitat de llàgrima produïda per l'ull i el segon per a determinar la qualitat d'aquesta llàgrima. Així mateix se'ls va aplicar un test amb l'objectiu d'establir la gravetat i classificació de l'ull sec segons la seua simptomatologia. Aquests test es van tornar a realitzar al final de l'estudi, comparant-se tots dos resultats.

Al mes, després de la ingesta diària de xufa de València, tal com han explicat els responsables de l'estudi, que tant la quantitat com la qualitat de la llàgrima van millorar de forma significativa, així com la gravetat i classificació de la síndrome d'ull sec.

En conclusió, la xufa aporta proteïnes vegetals, vitamines antioxidants, àcids grassos poliinsaturats i carotenoids que han de considerar-se per a afavorir la salut en general de la població i de forma específica és beneficiosa per a disminuir els símptomes associats a l'ull sec.

El president de la D.O. Xufa de València, Antonio Gimeno, ha manifestat la seua intenció de continuar donant suport a els estudis i investigacions que posen en valor la xufa de València i demostren científicament les nombroses propietats saludables d'aquest tubercle.

La Unitat d'Investigació Oftalmològica "Santiago Grisolía" va ser fundada en 2001 per la Dra. M Dolores Pinazo Durán, Oftalmòloga i investigadora del Dept de Salut València-Hospital Univ Dr Peset, sota l'auspici de la Fundació Valenciana d'Estudis Avançats (Professor Santiago Grisolía), i de la Generalitat Valenciana (Dr. Alfonso Bataller).