Considerada des de l'antiguitat com a font de nutrients i vitamines, diversos estudis mèdics avalen múltiples propietats beneficioses per a l'organisme. En este sentit, les investigacions han conclòs que l'orxata posseïx propietats digestives molt saludables pel seu alt contingut en midó i aminoàcids.

D'altra banda, prestigiosos especialistes de la Universitat de València afirmen que és rica en minerals; entre ells, el fòsfor, el magnesi, potassi, calci i el ferro, a més de greixos insaturats i proteïnes. En canvi és un aliment pobre en sodi, per la qual cosa és apte per als pacients amb hipertensió.

Es tracta d'una beguda energètica i nutritiva, d'origen completament vegetal i amb propietats cardiovasculars semblants a l'oli d'oliva, contribuint a disminuir el colesterol i els triglicèrids, pel seu alt índex d'àcid oleic.

Totes estes característiques fan de l'Orxata de Xufa de València un aliment complet per la seua aportació de macro i micronutrients.

AVANTATGES GLOBALS SOBRE ELS REFRESCOS NO ALCOHÒLICS:

 1. no té cafeïna o un altre estimulant, la qual cosa faculta el seu consum en xiquets, embarassades i ancians
 2. En la seua composició no entra l'àcid fosfòric, amb la qual cosa no "roba" calci dels ossos ni altera la dentició
 3. Si no se li afig sucre té menor densitat calòrica que els refrescos edulcorats d'ocupació habitual, i a més les seues calories no són "buides", ja que s'acompanya d'altres nutrients dels quals estos manquen
 4. Té a més propietats digestives derivades del seu contingut en aminoàcids i midó, que a més de ser astringent funciona com a fibra soluble a nivell colònic perquè un percentatge pròxim al 20% no s'absorbix en intestí prim, i també en enzims com a amilasa i lipasa, que recolzen la normal digestió gastrointestinal, per la qual cosa pot emprar-se com prebiòtic, és a dir, substància que afavorix l'acció dels probiòtics o bacteris acidòfils intestinals beneficioses, per exemple en la prevenció i tractament d'aquelles diarrees degudes a infeccións virals (com les estivals), en la diarrea del "viatger" i en les diarrees postantibioterapia.

 

PROPIETATS NUTRICIONALS

 • En conjunt l'orxata de xufa és una beguda energètica, però el contingut de la qual en hidrats de carboni és a base no de glucosa, sinó de sucres més complexos (sacarosa i midó).
 • No té lactosa ni fructosa i si no se li addiciona sacarosa extra, l'orxata de xufa pot ser perfectament consumida pel pacient diabètic obés, a qui el seu contingut en arginina ajudarà a causa de les seues propietats insulinógenas.
 • La seua composició percentual en àcids grassos, molt semblant a l'oli d'oliva, i prou paregut al de fruites seques com l'avellana, li proporciona un valor afegit indubtable: és útil en la prevenció de l'hipercolesterolèmia, hipertrigliceridèmia i arteriosclerosi.
 • Conté certs enzims com a amilasa, lipasa, catalasa, etc, que podrien explicar les seues reputades propietats eupèptiques.
 • Té un certa aportació en ferro, superior a la llet de vaca, encara que inferior a la llet de soja, de la que es diferència en el seu palatabilidad molt superior.
 • Per tot açò, l'orxata de xufa ha de ser considerada amb tota justícia com un dels components tradicionals de la "dieta mediterrània", ja que junt amb les verdures en ensalada, els llegums variats en els distints arrossos, el peix, les carns blanques, l'ús de l'oli d'oliva i els cereals, és la beguda refrescant per excel·lència, i per les seues propietats nutricionals complix amb escreix amb les característiques que com a grup tenen la resta dels aliments considerats com constitutius de la dieta mediterrània, i té les condicions antiarterioscleròtiques que tots ells tenen, i reductores del risc de certs càncers. A més és natural i les seues propietats organolèptiques, textura, color, sabor, etc, li proporcionen una acceptabilitat màxima. El seu ús hauria d'aconsellar-se i fomentar-se molt més del que habitualment es fa i addicionalment recuperaríem un aspecte nutricional tradicional beneficiós, molt més que les begudes artificials carbonatades i edulcorades o amb afegit de xantines estimulants.

 

Es pot afirmar que:

 1. 1. És ideal per a xiquets i esportistes perquè proporciona energia fàcilment assimilable ( els seus hidrats de carboni deriven sobretot del midó i la sacarosa )
 2. El seu poder energètic és, així mateix, d'utilitat en ancians i subjectes amb estats de malnutrició.
 3. No convé oblidar la seua capacitat antioxidant pel seu contingut en vitamines E i C, la qual cosa unit a la seua composició en greixos, fonamentalment monoinsaturadas, la fa útil en el consell alimentari dels pacients amb risc de patir qualsevol tipus de malaltia cardiovascular
 4. La poden prendre els pacients hipertensos donat el quasi nul contingut en sodi de la beguda i l'absència de components estimulants (cafeïna, tiramina). És més, pel seu contingut en arginina pot tindre efectes vasodilatadors.
 5. També poden consumir-la malalts amb hepatopatía crònica, insuficiència renal lleu o moderada (els greus poden estar subjectes a restricció de líquids severa), en pacients amb síndrome nefròtic i embarassades; tot això pel seu baix contingut en sodi, que l'assembla proporcionalment a la tomaca, pimentó, cogombre i carlota.
 6. Si no hi ha addició de sacarosa extra l'orxata de xufa té menor contingut calòric i de sucres simples que molts sucs de fruita comercials, per la qual cosa si no hi ha un consum abusiu no hi hauria necessitat precaucions especials en diabètics compensats, ni en pacients amb sobrepes.
 7. Com no conté gluten, no hi ha necessitat privar del seu consum als malalts celíacs.
 8. D'altra banda, a pesar que l'orxata de xufes es consumix àmpliament en el nostre país, sobretot en l'estiu, només s'han descrit en les revistes mèdiques especialitzades dos casos d'al·lèrgia. Ha d'assenyalar-se que segons pareix l'al·lèrgia a xufa és moltíssim menys comú que l'al·lèrgia a soja, que es descriu amb molta major freqüència.

 

PROPIETATS SALUDABLES DIGESTIVES

 1.   Com eupèptica i facilitadora de la digestió, pel seu contingut enzimàtic. Evita així mateix el meteorisme (distensió per gas) i la flatulència (excés de ventositats).
 2. Com proporcionadora d'energia fàcilment assimilable en col·lectius com a xiquets i ancians, pel seu contingut en HC, però sense lactosa ni fructosa, sucres per als que són intolerants entre un terç i la mitat de la nostra població.
 3. Pel seu contingut en midó té propietats antidiarrèiques, òbviament en les degudes a infeccions virals i en les estivals, en les que no es requerix tractament farmacològic.
 4. Pel seu contingut en arginina (aminoàcid semiesencial, dador d'òxid nítric) exhibix un efecte específic sobre la inmunocompetencia. La suplementación d'arginina incrementa la celularidad linfocitaria, la qual cosa té importància en els insuficients renals, que tenen alterat l'alliberament endogen d'este aminoàcid. A més facilita la cicatrització de les ferides i reduïx el consum energètic en els estats hipercatabòlics. Per això l'arginina és un component essencial de les mescles orals usades en la nutrició enteral en clínica humana, i precisament l'orxata de xufa és una bona font d'ella.
 5. És una font modesta de ferro, però no menyspreable. Pot ser un suplement en xiquets i embarassades.
 6. És una font important de fòsfor, magnesi i zinc.
 7. En general es considera que l'aportació mineral de la xufa és semblant al dels fruits secs oleaginosos, per la qual cosa té propietats hipolipemiants tant sobre el colesterol com sobre els triglicèrids, ja que el seu principal component és l'àcid oleic, monoinsaturat. És el complement ideal dels règims hipolipemiantes.

 

L'orxata de xufa pot incloure's entre els aliments complets, ja que aporta quantitats adequades de macro i micronutrients: aporta nutrients plàstics ( en forma d'aminoàcids essencials) ; energètics ( hidrats de carboni i greixos ) i reguladors ( vitamines i minerals ).

Per a saber més sobre:

Propietats saludables i de prevenció de malalties digestives de l'Orxata de Xufa
L'orxata de xufa i l'arteriosclerosi
Orxata i salut: aspectes nutricionals i dietètics.