La xufa és el superaliment valencià

Propietats de la xufa

La Xufa de València s'ha convertit en un referent de salut i energia a tot el món amb múltiples propietats beneficioses per a l'organisme avalades per diversos estudis mèdics. 

En aquest sentit, els investigadors de la Universitat de València han conclòs que la xufa posseeix propietats digestives molt saludables pel seu alt contingut en midó i aminoàcids. A més és rica en minerals com el fòsfor, el magnesi, el potassi i el ferro, a més de greixos insaturats i proteïnes.

Per açò el seu consum està recomanat per a tot tipus de persones de qualsevol edat.

De fet, hi ha situacions fisiològiques en les quals es fa interessant el seu consum i hi ha malalties en les quals es converteix en una aliada nutricional.

 

 • Per a mares gestants, és interessant el seu consum per la variada aportació d'aminoàcids, entre els quals cal destacar l'aportació de *arginina tant per la seua quantitat com per la importància d'aquest aminoàcid per al fetus i el nounat. Per açò es considera interessant la seua incorporació a l'alimentació habitual de la mare gestant per a afavorir, juntament amb una alimentació variada i equilibrada, la millora de la formació del fetus i la salut de la mare.
 • Per als xiquets i adolescents, l'orxata de xufa o la llet de xufa compleix amb una sèrie de requisits que la fan una beguda completa dins de l'alimentació habitual de xiquets i adolescents. Pel seu contingut en calci, ferro, magnesi i fòsfor està molt indicada en l'etapa de creixement.
 • Per als vegetarians la beguda de xufa aporta una sèrie de nutrients i en proporcions més adequades que altres begudes d'origen vegetal. És lleugerament rica en ferro, és rica en calci, i combinada amb arròs fa que aconseguim proteïnes d'alt valor biològic, per combinar-se un tubercle (la xufa) i un cereal (l'arròs).

 

Quant a les situacions patològiques, anem a detallar les principals situacions en les quals es fa interessant la inclusió de l'orxata de xufa:

 

 • La xufa no conté lactosa pel que pot ser consumida sense problemes pels al·lèrgics a la lactosa
 • Celiaquía: o intolerància al gluten: La xufa i els seus derivats, com l'orxata o la farina de xufa, estan exempts de gluten.
 • Per a les digestions pesades: La xufa i els seus derivats, com l'orxata, per les seues propietats eupéptiques, facilita la digestió dels hidrats de carboni i els greixos pel seu contingut en enzims com l'amilasa i la lipasa, alhora que evita el meteorisme i la flatulència, per la qual cosa millora la qualitat de les digestions.
 • La xufa pel seu contingut en midó, posseeix propietats antidiarréiques; en la seua pell trobem elevades quantitats de suberina que actua com prebiótic que afavoreix el creixement de la flora intestinal beneficiosa fermentativa. 
 • Restrenyiment: en tractar-se la xufa d'un aliment ric en fibra, el seu consum habitual per part de les persones amb restrenyiment pot ser beneficiós.
 • Hipertensió: la xufa conté arginina (536.5 mg/ració), un tipus d'aminoàcid precursor d'àcid nítric; molècula amb importants efectes vasodilatadors.
 • La xufa, juntament amb tots els aliments derivats d'ella, com l'orxata, la farina de xufa, etc, podrien ser útils per al control del colesterol i els triglicèrids pel seu perfil lipídic, amb una quantitat d'àcid oléic (conté un 77% d'àcid oleic) molt similar a l'oli d'oliva. 
 • D'altra banda, per al tractament de les dislipemies es recomana prendre aliments rics en fibra ja que permeten la disminució de l'absorció del colesterol a nivell intestinal, en aquest sentit, la xufa posseeix un significatiu contingut en fibra. Finalment, tant la xufa com l'orxata, per la seua naturalesa vegetal, estan exemptes de colesterol.
 • La poden prendre els diabètics, sempre i quant no porte sucres afegits, la arginina, aminoàcid present en la xufa afavoreix la segregació sobre la insulina, per la qual cosa podria ser beneficiós per a pacients amb diabetis de tipus II.
 • Patologia renal: La introducció en la dieta de la xufa o l'orxata és interessant perquè ajudarà al control protèic pel seu contingut moderat en proteïnes però amb quantitats destacables d'alguns aminoàcids essencials. A més el seu contingut en sodi és inferior a altres begudes que trobem en el mercat.
 • Aftas o úlceres bucals: l'orxata posseeix peroxidasa i catalasa amb propietats desinfectants.

 

Així, alimentar-se i cuidar-se al mateix temps, és un dels molts avantatges que ofereixen la xufa i els seus derivats, com l'orxata de xufa de València, i per açò és ja és considerada un superaliment.