UN ESTUDI CIENTÍFIC ASSEGURA QUE LA XUFA ÉS UN AFRODISÍAC

26/07/2016

•Un estudi publicat pel Centre Nacional per a la Informació Biotecnològica d'EUA (NCBI) va concloure que els tubercles de xufa tenien efectes afrodisíacs, augmentant la libido masculina. • Alguns compostos continguts en la Xufa de València i per açò també en l'orxata semblen ser els responsables.

Al setembre de 2015, un estudi publicat pel Centre Nacional per a la Informació Biotecnològica d'EUA (NCBI) va concloure que els tubercles de xufa tenien efectes afrodisíacs, augmentant la libido masculina. L'estudi es va fer en ratolins i es va observar en aquells als quals se subministrava xufa un millor rendiment sexual i un increment en els nivells de testosterona respecte dels individus no tractats. 

Aquestes propietats també se citen en un article científic de 2011 on l'orxata apareix com a potent afrodisíac que es pot utilitzar com a estimulant sexual i per a la disfunció erèctil.

El curiós és que aquestes propietats afrodisíaques de la xufa ja es coneixien en el segle XII, quedant recollides en el cèlebre tractat d'agricultura Kitabb al-Fallah (El llibre de l'agricultura) de Ibn al Awwam. En aquest tractat mèdic s'atribueix a les xufes, entre altres efectes, l'augment del semen genital.

Segons açò, algun compost contingut en la Xufa de València i per açò també en l'orxata, pot exercir aquesta funció.

Els científics consultats no ofereixen una resposta definitiva; alguns atribueixen l'increment en el nivell de testosterona a la presència en les xufes de quercentina, vitamines i zinc, ja que segons ells, tots aquests components han demostrat augmentar la producció de testosterona. (La quercetina és un flavonoide amb moltes propietats per a la salut al que s'atribueixen efectes beneficiosos sobre el sistema vascular -incloent l'arterioscleròsis-, així com també per al colesterol alt, hipertensió i problemes circulatoris.) Uns altres indiquen que la clau estaria en un compost de la xufa denominat arginina; un tipus d'aminoàcid que per acció de l'enzim òxid-sintetasa, es converteix en òxid nítric; sent el vasodilatador que fa que augmente la vasodilatació en l'àrea genital, incrementa el flux sanguini en la zona.

Aquests compostos estan en major quantitat en l'orxata elaborada amb Xufa de València que en altres elaborades amb xufes d'altres països, així que des del Consell Regulador recomanen cercar el logotip que distingeix l'autèntica orxata de xufa de València i gaudir de l'estiu