La xufa de València dóna per superada la crisi amb una campanya de preus rècord

17/01/2017

• L'inici de la recol·lecció del tubercle s'ha vist retardat quasi dos mesos per les pluges, per la qual cosa l'activitat en l'horta està sent frenètica. • L'augment de la demanda d'aquest tubercle repercuteix en un increment del preu del tubercle en camp que enguany es pagarà a 70 cèntims/quilo. • S'estima una producció que superarà els 8 milions de quilos xufa tendra • S'augura una excel·lent qualitat per a la xufa emparada per la denominació d'origen.

Les pluges caigudes sobre València al novembre i desembre han retardat l'inici de la recol·lecció de la xufa quasi 2 mesos, per açò, l'activitat aquests dies en l'horta està sent frenètica. 

Les perspectives per a l'agricultor són immillorables, ja que la xufa de València continua la tendència alcista en preus iniciada els últims anys gràcies a l'increment de la demanda tant nacional com internacional d'aquest tubercle, que s'ha posat de moda com superaliment. Es preveu que el preu per quilo arribarà als 70 cèntims, que suposen 5 cèntims més que el passat any.

També són excel·lents les dades de superfície conreada, que han alcançat les 5.868 fanecades, la qual cosa suposa un increment de prop del 11% respecte de la passada campanya, situant-se en nivells previs a la crisi.

El Consell Regulador estima una producció que superarà els 8 milions de quilos de xufa tendra, dels quals la pràctica totalitat estaran emparats per la denominació d'origen Xufa de València.

Respecte a la qualitat, els primers controls que s'han realitzat sobre les partides recol·lectades indiquen la seua excel·lent qualitat i bona grandària, gràcies, entre altres coses, a l'esforç cada any major en selecció del material de plantació.

Segons comenta Francesc Espinosa, president del Consell Regulador "hem detectat que el consumidor cerca cada vegada més la denominació d'origen, perquè sap que apostar per la xufa de València és fer-ho per la qualitat d'un producte de proximitat. Aquest fet ha impulsat a moltes indústries a apostar també per la xufa de València per a elaborar la seua orxata, la qual cosa es tradueix en una major demanda d'aquest tubercle i l'augment del preu que percep l'agricultor". Afirma Espinosa que, "gràcies a açò, la xufa de València és un dels cultius que aporten una renda digna a l'agricultor quan s'obtenen rendiments mitjans per fanecada".

D'altra banda, el president del CRDO anima al consumidor a que seguisca demandant el logotip de la Denominació d'Origen, tant en l'orxata com en la xufa que compre, única garantia que s'ha elaborat amb xufa conreada en valència. "L'aposta per aquest segell de garantia és, a més, una aposta per mantenir l'agricultura i l'entorn mediambiental de la zona en la qual es produeix" assegura Espinosa.

La xufa es conrea en 19 termes municipals de la comarca valenciana de l'Horta Nord, en els quals es donen unes condicions climàtiques i de sòl determinants que la converteixen en l'única zona d'Europa en la qual es produeix aquest singular tubercle.