LA XUFA DE VALÈNCIA TAMBÉ BONA PER A LA VISTA

19/07/2017

Es presenta un estudi que demostra el benefici d’ingerir diàriament una xicoteta quantitat de xufa per a millorar la funció visual.

Aquest matí s'han presentat els resultats de l'estudi "Suplementació nutricional amb Xufa de València per a la millora de la funció visual" dut a terme per la Unitat de Recerca Oftalmològica "Santiago Grisolía" i la Fundació per a la Recerca Sanitària i Biomèdica de la Generalitat Valenciana (FISABIO). 

Els investigadors responsables del projecte, Mª Dolores Pinazo i Vicente Zanón, han exposat la metodologia de l'estudi i les seues conclusions, ressaltant que és el primer estudi a tot el món que demostra el benefici d'ingerir diàriament una xicoteta quantitat de xufa, per a mantenir la densitat òptica del pigment macular (DOPM) i per a ajudar a controlar la dislipemia i l'estrès oxidatiu.

Aquest estudi, l'objectiu general del qual era avaluar l'efecte del consum de xufa de València, com a font de proteïnes vegetals, fibra, vitamina E, carotenoides i àcids grassos omega-6, sobre la densitat òptica del pigment macular (DOPM) i l'activitat antioxidant plasmàtica (AAP) per a establir les seues propietats com a aliment alternatiu per a la salut visual, es va fer sobre una mostra de 30 participants que van prendre diàriament 30 g. de xufa no elaborada durant 3 mesos.

Als 3 mesos de la ingesta diària de xufa de València, tal com han explicat els responsables de l'estudi, es va observar un augment mitjà del 50% en el volum de pigment macular en tots dos ulls. Per als investigadors, açò ens demostra que el tubercle posseeix carotenoides (luteïna i zeaxantina) que poden emmagatzemar-se en la regió macular, afavorint les funcions que allí exerceixen aqueixos pigments com a filtre de la llum ultravioleta per a protegir la màcula. D'altra banda, coneixent la composició de la xufa, rica en àcids grassos poliinsaturats i, ja que ells afavoreixen els dipòsits de luteïna i zeaxantina a nivell macular, no és estrany que hagen provocat la millorança dels resultats de la densitat òptica del pigment macular.

Una altra de les funcions dels carotenoides components del pigment macular és, precisament, la seua acció antioxidant. Els investigadors han comprovat que la suplementación amb xufa de València ha augmentat significativament l'activitat antioxidant plasmàtica el que, a més, afavoreix també la protecció de la retina enfront de l'estrès oxidatiu exogen provocat pels agents mediambientals (radiacions, fum del tabac, pol•lució, etc) o l'estrès oxidatiu endogen (resultat de les reaccions químiques que tenen lloc en el nostre organisme).

Però no solament s'ha vist beneficiada la funció visual, ja que com ha explicat el Dr. Zanón, el consum de xufa va disminuir el colesterol total (5%), especialment la fracció LDL (colesterol dolent) (9%) i els triglicèrids (10%), mentre que la fracció del colesterol HDL (colesterol bo) va augmentar un 7%. També els nivells de glucosa tendien a disminuir lleument després de la ingesta de la xufa durant 3 mesos consecutius (6%) i es va augmentar lleugerament la concentració de calci.

La Dra. Pinazo ha manifestat el seu interès a continuar aquesta línia de recerca però aquesta vegada amb pacients oftalmológicos (glaucoma, ull sec, degeneració *macular, retinopatia diabètica) perquè, tal com ha explicat, han d'esperar-se resultats molt més específics i espectaculars quant als beneficis de la ingesta de xufa de València sobre aquestes malalties oculars.

En conclusió, la xufa aporta proteïnes vegetals, vitamines antioxidants, àcids grassos poliinsaturats i carotenoides que afavoreixen la salut en general de la població i de forma específica és beneficiosa per a la integritat macular.

El president de la D.O. Xufa de València, Antonio Gimeno, ha manifestat la seua intenció de seguir recolzant els estudis i recerques que posen en valor la xufa de València i demostren científicament les nombroses propietats saludables d'aquest tubercle.

La Unitat de Recerca Oftalmològica "Santiago Grisolía" va ser fundada en 2001 per la Dra. M Dolores Pinazo Durán, Oftalmòloga i investigadora del Dept de Salut València-Hospital Univ Dr Peset, sota l'auspici de la Fundació Valenciana d'Estudis Avançats (Professor Santiago Grisolía), i de la Generalitat Valenciana (Dr. Alfonso Bataller).