La Consellera d'Agricultura es reuneix amb la Denominació d'Origen Xufa de València

02/08/2016

La Consellera d'Agricultura, Elena Cebrián, s'ha reunit amb representants del CRDO Xufa de València. • Els representants de la Denominació d'Origen li han plantejat els problemes que afecten al sector de l'orxata i la xufa de València.

La Consellera d'Agricultura, Elena Cebrián, s'ha reunit amb els representants del CRDO Xufa de València a fi de conèixer de primera mà els problemes que afecten al sector de l'orxata i la xufa de València, un sector que, d'altra banda, viu un excel·lent moment quant a superfície de cultiu i preu, prova d'açò és que en els últims anys s'ha incrementat la superfície dedicada al cultiu, així com el preu, convertint-se en una de les poques alternatives rendibles de la comarca. 

La visita s'ha iniciat amb un recorregut a través de les parcel·les de xufa plantades en la partida de Savoia d'Alboraia que ara mateix estan en ple desenvolupament vegetatiu i ha conclòs en l'Orxateria Daniel, on han degustat orxata de xufa de València acompanyada de diferents dolços elaborats amb xufa i orxata.

Com a representants de la Denominació d'Origen han estat presents el President, Francesc Espinosa, el vicepresident, Antonio Gimeno, el secretari, Enric Navarro i el Director, Germà Alcayde, que li han traslladat els aspectes que necessiten del suport institucional. Entre uns altres, la necessitat de mantenir la línia de recerca sobre les plagues i malalties que afecten al cultiu, un assumpte de vital importància en tractar-se d'un cultiu minoritari. També s'ha sol·licitat una participació més directa del Consell Regulador en el Pla d'Acció Territorial de l'Horta; la necessitat de modificació de la Reglamentació Tècnic Sanitària de l'Orxata, una reglamentació desfasada que necessita canvis tècnics per a adaptar-la a les noves necessitats del mercat i la mediació de Conselleria davant el Ministeri per a exigir l'aplicació de la normativa reguladora d'importacions de països tercers, que actualment no s'està complint.

La Consellera ha mostrat la seua predisposició per a resoldre aquells temes que són de la seua competència, així com traslladar a la resta de les administracions competents aquelles reivindicacions que no depenguen de la pròpia Conselleria d'Agricultura.

El president de la Denominació d'Origen s'ha mostrat molt satisfet amb el resultat de la reunió i la receptivitat que ha mostrat la Consellera davant les problemàtiques i necessitats que se li han plantejat.